Balatoni Nyugat

Ilyen Keszthelyt szeretnétek – 2. rész

Minden, ami rossz a városban

2018. július 02. - balatoninyugat

Egy éve tettük fel azt az egyszerű kérdést: milyen legyen Keszthely? Kérdőívünkben arra kerestük a választ, milyen várost szeretne az, aki itt él vagy élt korábban. Nos, igen, nem kapkodtuk el, de végül sikerült kiértékelni a beérkezett, több mint félezer (544 db) kérdőívet, így most összegezzük a válaszokat. Háromrészes cikksorozatunkban most azt szedtük össze, mi az, ami nem igazán jól sikerült a városban az elmúlt években.

bny-blog-krdv-2.png

Mi volt az elmúlt 10 év legnagyobb városfejlesztési és/vagy városvezetési kudarca Keszthelyen? A főtér, a belvárosi közlekedés, az öregedő város? Vagy maga a városvezetés? Azokat a válaszokat gyűjtöttük össze, hogy szerintetek mi nem tetszik a városban, a városon, avagy mik azok, amiken változtatni kellene.

Erre várnak a városban a legjobban…

Mindent elárul, hogy az első helyen több munkahelyre vágynának a helyiek (a válaszadók 65,6%-a szerint), minden második keszthelyi (legalábbis nem reprezentatív felmérésünk alapján) több szórakozási lehetőséget szeretne, még több zöldre pedig a válaszadók 41,5%-a vágyik.

Ki kell emelni a babások (18,4%) és a kutyások (15,3%) óhaját is, akik több baba-, illetve kutyabarát helyet szeretnének. Utóbbi azóta részben teljesült (a Helikon Parkban változtattak át egy használaton kívüli teniszpályát kutyaparkká) és talán még fog is a város jövőbeni fejlesztései kapcsán.

Az elmúlt 10 év legnagyobb kudarca…

Nem, nem a főtér és nem is a rossz közlekedés. Válaszadóink 62,3 százaléka szerint a város legnagyobb baja, hogy nem képes itt tartani a fiatalokat. Noha ezért részben lehet csak elverni a port a helyi önkormányzaton, sok tényezőn múlik ennek a megoldása. (Keveseket vigasztalhat, hogy azért sok kisváros is hasonló problémákkal küszködik évek óta.)

Ugyanakkor a rossz belvárosi közlekedés sem sikersztori, a válaszadók 61,8 százaléka voksolt erre. Aki nem Keszthelyre születik, annak komoly kihívás átjutni a városon, ha nem akar a kerülő utakon menni, lévén itt lenne dolga. Ha erre még egy útlezárós sporteseményt is hozzácsapunk (amiből szerencsére egyre több van Keszthelyen -  a szerencse itt a hírverő sporteseményre vonatkozik), akkor még a helyieknek is meggyűlik a bajuk eljutni akár csak a szomszédos utcába is.

A város öregedése kapta a blama bronzérmet (42,1%), a főtér felújítása, pedig szintén hazavihetett 36,8 százaléknyi keserű voksot. A hatalmas kőtengeren hamarosan újabb fák és zöldfelületek jelenhetnek meg, talán belátták a megrendelők, hogy a térkövek kevés árnyékot adnak.

Említsük meg az örök optimistákat is, a válaszadók 2,4 százaléka szerint nem volt az elmúlt 10 évben kudarc Keszthelyen. És ne menjünk el az említés szintjén előkerülő vélemények mellett sem. Volt, aki a városmarketing hiányát rótta fel (ezen a téren is történt tavaly óta előrelépés), más szerint a „várost a Fidesz kezére adták” (ez nem változott, sőt), szinte ugyanezt írta, mondta egy másik válaszadó, aki szerint politikai alapon árusították ki Keszthelyt. Ezekkel, a sajtóhíreket olvasva, nem igazán lehet vitatkozni. De volt, akinek az fájt a legjobban, hogy nincsenek nagyobb cégek, egy másik válaszadó szerint pedig maga az önkormányzat volt a legnagyobb kudarc az elmúlt 10 évben. 

Ezek hiányoznak a legjobban Keszthelyről…

Hát, persze hogy a mozi. Tízből nyolc válaszadónak (80,5%) hiányzik ez a fajta szórakozási lehetőség a városból. Pedig volt a városban, csak tornatermet építettek belőle. Mint látszik, igény volna rá. Hévízen volt, így van is mozi.

A második helyen az élményfürdőt jelöltétek (45,8%), míg majdnem ennyien (43,6%) szeretnétek egy többfunkciós sportközpontot. Utóbbi talán épül valamikor tao-pénzekből és állami kegyből fapadosan és túlárazva, ahogy errefelé szokás.

Az ipari parkra is a válaszadók több mint negyede (27,8%) voksolt, 5,5 százalékotok pedig akár viccből, akár komolyan, de egy új focistadionnak örülne a leginkább.

A voksot kapott ötletek, fejlesztések között több érdekesebbet is találni: több női konditeremre, állandó színházi társulatra, több jó pályázatíróra (mintha csak ezen múlna, mi jöhet a városba és mi nem) is vágynak egyesek Keszthelyen, ahogyan jobb játszóterekre, kiváló éttermekre, uszodára és innovációra is. De a kertmozi is szerepel a városban élők listáján, ahogyan wellness szállodát és következetes városfejlesztést is kaphatnak. Előbbire korábban lesz esély.

Ennyire elégedett Keszthely az elmúlt 10 év városvezetésével…

Tízből három válaszadó szerint nagyon nincs megelégedve azzal, ami 10 éve városvezetés címen folyik Keszthelyen. A válaszadók 4,6%-a lehet a legboldogabb, mert ők mindennel meg vannak elégedve, ami a Fő tér 1. szám alól ráömlik a városra. A válaszadók 60,3 százaléka pedig látott jó, de rossz dolgokat is.

Kétségtelen, masszív hiányérzete van annak, aki szereti Keszthelyt és mer nyitott szemmel és szívvel is élni a városban, noha történtek jó dolgok is az elmúlt években (még ha ezekből is van a legkevesebb). Az épp regnáló városvezetés (2006 óta ugyanaz a politikai színezet) amellett, hogy igyekszik politikailag túlélni és megfelelni a felsőbb elvárásoknak, valamint teret engedni bizonyos körök befolyásának, évek óta nem képes túllépni saját árnyékát.

Noha a közelmúltban kétségkívül történtek lakosságbarát, úgymond szexi döntések, fejlesztések, ezekkel egyre kevésbé lehet megfogni és megtalálni a helyi közösségeket, itt tartani a fiatalokat. Hogy mi lehet a megoldás, a felmérést összegző sorozatunk harmadik, záró részében erre is fény derül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoninyugat.blog.hu/api/trackback/id/tr2014087857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása