Balatoni Nyugat

Így bukhat a Fidesz április 8-án Keszthelyen

2018. március 29. - balatoninyugat

10 nap múlva Keszthelyen is választanak. A jelölteket tekintve tiszta a kép, 11 név, köztük komoly, kamu és kormánypárti jelöltek, ahogy az országban sok helyen. A választási visszalépkedések még belerondíthatnak az aktuális elemzésekbe, de ha minden így marad, nem születik nagy meglepetés Zala megye 2. választási körzetében. Vagy mégis? 

bny-blog-khelyvalaszt2.png

6.png

FIDESZ-KDNP – Manninger Jenő

Manninger Jenő 4 ciklussal és megannyi régi és új demagóg kormányzati propagandával a zsebében lépked kényelmesen és elvileg esélyesen 5. ciklusa felé. Facebook-oldala teltházasnak látszó fórumokkal és fideszes uszításokkal van tele, olyan rendezvényre alapból és meggyőződésből sem megy, ahol ellenéki jelöltek is vannak, akiknek a neveit továbbra sem hajlandó sem kimondani, sem leírni. Közben hinti mindenhol, hogy csak ő lehet a bőséget hozó ember, aki távol tarthatja a migránsokat az országtól és a Balatontól is. Eközben olyan hírek látnak elvtársairól napvilágot, hogy volt, aki Svédországban vett részt egy többmilliós szarvasvadászaton, nem is egyszer, egy másiknak több százmilliós vadászkastély nőtt a birtokai közé, egy harmadik pedig 1300 milliárd forintos kabátlopási ügybe keveredett. Ugyanakkor a főnökének veje fejét akarja az OLAF, mert az Elios rendesen átvágta az EU-t a ledes közvilágítási bizniszével. A Fidesz számára talán a legkényesebb ügyben a fél ország több városa érintett, köztük Keszthely és Hévíz is (no, meg Alsópáhok is). Mindkét helyen rettegnek a „led” és „Elios” tárgyú e-mailektől, telefonoktól. Ez az ügy ráéghet Manningerre is, aki vagy közreműködött ebben, vagy nem tudott erről. Kérdés, melyik életszerűbb és melyik vet rá rosszabb fényt. Na, ugye.

Esélye: A fideszes balhés ügyeknek és a koordinált jelöltállításoknak is köszönhetően (no, meg Hódmezővásárhelynek is) 42 és 47 százalék közé tehető rá adott voksok aránya. De ha sokan elmennek szavazni, akkor tényleg lesz aggódni valója.

 

3.png Jobbik – Dr. Weller-Jakus Tamás

Noha Dr. Weller-Jakus Tamás nem lett 2-3 hét alatt nagyobb formátumú politikus, mint kihívottja, de jelentősen húzta őt a Jobbik országos teljesítménye. A cukisodó és komolyodó, a 2010 előtti (nácisztikus) retorikát megtagadó Vona-párt választási programja több pontban is komolyabb opciót kínál, mint sok mostani vagy korábbi baloldali párté. Ez akár jó is lehet, kérdés, hogy a 2018-as retorikájukat is megtagadják-e majd valamikor. (Merthogy az ember is változik, mint gárdista mellény a sok mosástól.) Mindenesetre látszik Weller-Jakus szereplésein a magabiztosság, ami ebben a szakmában nem épp hátrány. Több esélylatolgató oldal szerint is (igazából minden ilyen oldalon, amiket épp ma gyűjtött össze az index) ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt a keszthelyi választókörzetben. A Balatoni Nyugat szerint is ő foghatja meg a lélekben polgári és főleg jobboldali halmazállapotú körzetben a fideszes jelöltet.

Esélye: ha nem lép vissza senki a javára, akkor 29-33%-ot érhet el, ha nyíltan támogatva lépne vissza pár jelölt, akkor még plusz 8-10%-ot is kaphat, ha pedig befogott orral átszavaznak rá a helyi ballibek, akkor 4-5%-kal kaphat többet, mint egyedül.

5.png Demokratikus Koalíció – Kovács Viktória

Ahogy tippeltük, Kovács Viktória vitte el az MSZP elől a keszthelyi indulás jogát. Egymaga felkészültebbnek tűnik, mint az összes helyi szoci az elmúlt 10 évben összesen volt. Bár a közszereplésen még mindig van tanulnivalója, hiába aktív önkormányzati képviselő és hiába fekszik olykor a felcsúti kisvonat elé. Ugyanakkor valahogy ebben a térségben Gyurcsány még mindig rossz ómen, ráadásul a választási programjukból is a demagóg, populista elemeket sikerült kivenni. Az ukrán nyugdíjasokkal Keszthelyen, valljuk be, hülyeség kampányolni. Az ingyen gáz és ingyen áram plusz örök élet és örök sör ombót meg hagyjuk meg inkább a kétfarkúaknak.

Esélye: Kovács Viktória noha élvezi az MSZP és a Zalában ismeretlen Párbeszéd nevű flash mob támogatását is, de köszönhetően a konstruktív jelöltkoordinációs tevékenységüknek is, 11 és 15 százalék körül kaphat majd a jelöltasszony. Ha az ellenzéki oldal mínusz Jobbik közül valaki vissza is lépne a javára (ami nem valószínű), érdemben nem sokkal emelné a szavazati százalékot.

jelolt-adatlap.jpg Lehet Más a Politika – Temesváry Tibor

Az 50% másik fele jött be az LMP-s jelölt megtippelésénél. Azaz nem az eddig már kétszer is lebőgő hitoktatót indították harmadszor is, hanem egyenesen Zalaegerszegről importáltak egy nyugdíjas jelöltet. Temesváry úr igazából nem zavar sok vizet Keszthelyen, mivel talán nem is ismeri oly nagyon ezt a várost. Zalában általában rettenetesen szerepel az LMP, ezúttal erősebbek lehetnek. Főleg akkor, ha a családok nem a Zalai Hírlapból, a közmédiából és más kormánypárti sajtótermékből elégítik ki hírigényüket.

 

Esélye: Az országosan erősödő Lehet Más a Politika 4-6%-ot elérhet Keszthelyen nagy részvétel mellett és nem a joviális jelölt úr miatt.

4.png Momentum – Elekes István

Elekes István nem az a tipikus momentumos, kora alapján meg pláne nem, de ez mit sem változtat az esélyein és az elhivatottságán. Mivel a Momentum Zala megyében és Keszthelyen még elempésebb az elempénél, azaz se alapszervezet, se aktivista, se helyi médiajelenlét, se helyi bármi, így az országos átlagukat se fogja elérni a jobb sorsra érdemes jelöltjük.

 

Esélye: Április 8-án este a Balatoni Nyugat szerint 1-2% állhat majd Elekes István neve mellett, ha nagyon sokan elmennek majd szavazni.

 29177859_180585199227115_5022723389591577086_n.jpgEgyütt – Csontos Gábor

Az Együtt a legérthetetlenebb kampányt végezte nemcsak országosan, hanem helyben is. Mindenkivel összefogtak volna, de külön, majd december óta szinte mindenhol visszaléptették a jelöltjeiket. Félig viccesen, ha így folytatják, április 8-án egy jelöltjük se marad. Mindenesetre a nagy országos félrekoordinálást helyben is elkövették, keszthelyi ászukat abban a tapolcai körzetben akarták indítani, ahol toronymagasan a Jobbikos Rig Lajos volt az esélyes a fideszes Fenyvesi Zoltán mellett.

Molnár Tibor hiába akciózott a vitorláskikötő eladása, a Georgikon lezüllesztési terve, a Vajda János Gimnázium igazgatóválasztása miatt, valamint sok más kisebb-nagyobb helyi ügyben, négy év munkáját és elért helyi ismeretségét dobták el a pártközpontban, hogy a tapolcai, szerintük esélyesebb körzetben indulhasson. Ahol balszerencséjére nem jött össze neki a hivatalos indulás.

Így az a keszthelyi Csontos Gábor lett a jelöltjük, aki a saját elmondása szerint csak most csöppent a politikába, de azokat az ügyeket vinné, amiket Molnár Tibor megkezdett. 

Esélye: Ha elindul és nem lép vissza április 8-ig, akkor 1% százalék körüli eredményre számíthat. 

jelolt-adatlap_1.jpg

FKgP – Várnai Balázs

A Független Kisgazdapárt megjelenése mindig üde színfoltnak tűnik a választások idején. Amikor azt hinnénk, hogy ők már tényleg nincsenek, mindig előbukkannak, mint pipacsok a sárga búzamezőben gyomirtózás után. Várnai Balázs egy jószándékú agrárvégzettségű srácnak tűnik, de sem a pártja, sem ő nem képvisel akkora erőt, hogy ez elég legyen egy 1%-os teljesítményhez. Inkább ennél sokkal kevesebb lesz. A blamától az mentheti meg őket, ha valóban mindenhol, így Keszthelyen is visszalépnek a Jobbik javára, ahogy azt ígérték. (Majd visszavonták. De messze van még április 8-a. Pont 10 nap van addig.)

Esélye: Egy gyenge 0,5%.

A választólapon találunk még további jelölteket is, de azok megismeréséhez inkább ezeket az oldalakat ajánlanánk (egy srác kellő pontossággal összegyűjtötte a kamupártokat és alapos elemzésnek is alávetette őket). Sajnos egyik sem méltó ahhoz, hogy egyetlen karaktert is fecséreljünk rájuk, mert vagy a kormánypárt érdekeit szolgálják az ellenzéki szavazatok megosztása miatt, vagy a korábban könnyebben, most nehezebben, de elérhető kampánytámogatási milliók miatt jöttek létre. Bárhogyan is, de ők a mostani áldemokratikus színjáték piszkos elemei közé sorolhatók. Nagy eredmény lenne a részükről, a választók részéről meg oltári nagy blama, ha 0,5%-ot is kapnának. De nem fognak, így marad az ablakban a hőn áhított ingyen pénzük.

A fenti szubjektív elemzésünkből kiderül, leginkább a jobbikos jelöltnek, Dr. Weller-Jakus Tamásnak van esélye megszorítani, neadjisten legyőznie 16 év után Manninger Jenőt. Utóbbira főleg akkor kerülhetne sor, ha az ellenzéki jelöltek vagy nyíltan deklarálva visszalépnek a javára, vagy halkan, a függöny mögül suttogva a legesélyesebb jelölt támogatását kérik szavazóiktól. Ebben az esetben kell csak izgulnia Manninger Jenőnek. És akkor, ha ráadásul sokan elmennek szavazni április 8-án.

Aki szeretné megismerni a választókörzet komolyan vehető jelöltjeit mínusz Manninger Jenő (mert a viták ideje lejárt nála is), akkor az nézze meg a zalaszentgróti tévé közel kétórás felvételét.

Találkozunk április 8-án a szavazóurnáknál.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoninyugat.blog.hu/api/trackback/id/tr1413788026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása