Balatoni Nyugat

Ezért nyerhet a Fidesz tavasszal Keszthelyen

2018. január 04. - balatoninyugat

Áprilisban Keszthely és persze az egész ország újra választ. A 2-es számú zalai választókörzet már ismert vagy erősen lehetséges jelöltjeinek esélyeit latolgatjuk, hogy ki lehet az, aki négy éven át segíthet az ország és Keszthely (és régiójának) felvirágoztatásában. Szubjektív elemzés következik.

bny-blog-khelyvalaszt2_1.png

Fidesz-KDNP: Manninger Jenő (százalékos esély a jelöltségre: 100% - neve a jelölti listán szerepel)

6.png

A Fidesz(-KDNP)-ben újra Manninger Jenőben bíznak. Noha már kijárt volna neki egy kvázi nyugdíjas Európai Parlamenti képviselői állás, vénülő fejével újra belevág egy négyéves ciklusba. Okkal, hiszen 2002 óta, azaz első indulása óta minden választást magabiztosan húzott be Keszthelyen. Annak ellenére, hogy vajmi vékony gyökér köti csak a városhoz és a térséghez. Igaz, azóta rendesen megvetette itt a lábát, Gyenesdiáson él és többször cserélt innen feleséget is.

Manninger amúgy elég aktív képviselőnek számít, rendszeresen feltűnik választókörzetében, akár egy 150 fős falu sörfesztiváljáról, vagy egy 10 méter hosszú járda felavatásáról van is szó. De ő ott van és boldogan vagdossa a nemzeti színű szalagot, majd jól meg is osztja a képeket Facebookon, ahova migráns ellenes posztokat is írogat. Emellett a parlamentben is rendszeresen találkozni a nevével törvényjavaslatok és interpellációk formájában.

De ha megkérdeznénk őt, hogy mit adott Manninger Jenő a keszthelyieknek, biztosan azt a sok milliárdnyi fejlesztést említené, amit neki vagy nem neki köszönhetően nyertek el a térség fideszes települései, vállalkozói. Nagyon rutinos politikus, idén a kormányzati bakik ellenére is simán behúzhatja az 5. ciklusát, ha csak ki nem derülnek róla piszkos dolgok. Bár a választói nagy valószínűséggel ezt is elnéznék neki.

Ennyi százalékot hozhat a személye: 10%
Ennyi százalékot hozhat a pártja: 38-40%
Ennyi százalékot kaphat tavasszal: 48-50%

Jobbik: Dr. Weller-Jakus Tamás (százalékos esély a jelöltségre: 100% - már hivatalos)

3.png

Talán a Jobbik volt az első párt, ami megnevezte a jelöltjét még a nyár végén. Dr. Weller-Jakus Tamás se igazi tősgyökeres keszthelyi, a neve (mármint a Weller) főleg Győr környékén csenghet ismerősen. Szerencsére a korábban politikailag likvidált Selmeczy Zsuzsanna helyét nem egy Budapestről ide ejtőernyőztetett jelölt kapta.

Bár Weller-Jakus is bejárta már a fél Dunántúlt, jóformán több helyen volt már jegyző vagy körjegyző, mint ahol nem. Keszthelyen az elmúlt években a Zámor vízügyei miatt hallatott hangot, noha civil egyesülete a közéletben nem sok vizet zavart eddig. A Jobbik által előírt és menetrend szerinti sajtótájékoztatóit, standolásait megtartja, de helyi beágyazottsága, ismertsége, valamint a keszthelyi Jobbik-szervezet szerény képességei miatt nem kell azon izgulnia, hogy négy évig hogyan fog ingázni Keszthely és a főváros között.

A voksait főleg a pártja hozza majd, mintsem a sármja és eddigi közéleti szerepvállalásai. Bár kérdés, hogy a cukisodó, hanukázó fővárosi Jobbik mennyire jön be a még gárdista mellényben pózoló helyi szimpatizánsoknak.

Ennyi százalékot hozhat a személye: 1%
Ennyi százalékot hozhat a pártja: 18-21%
Ennyi százalékot kaphat tavasszal: 19-22%

2017 végén az MSZP és a DK megegyezett a koordinált indulásról, azaz a 106 választókörzetet 60-46 arányban osztották fel egymás között. Ez azt jelenti, hogy sehol sem indulnak egymás ellen. További egyeztetések még lehetnek, egyelőre csak a két párt közösen támogatott jelöltjeit vesszük górcső alá, de oldalvízen beúszhat akár egy harmadik szereplő is.

Amennyiben a keszthelyi körzetet az MSZP kapja…

MSZP: Brunner Tibor (százalékos esély a jelöltségre: 50% - nem hivatalos, a BNY.blog tippje)

7.png

Az MSZP szereti magát a legnagyobb demokratikus-baloldali-ellenzéki erőnek feltüntetni, noha már szinte minden olyan dolgot nélkülöznek, ami erre okkal és joggal kötelezhetné őket. Se komolyan vehető arcuk, se helyi apparátusuk, se programjuk, se jövőképük sincs a térséget illetően.

Négy éve a folyamatosan erőlködő próbálkozó Brunner Tibor volt a képviselő-jelöltjük, aki a hivatalos jelöltségig végül el sem jutott, mert a Demokratikus Koalíció leütötte a kezükről a keszthelyi körzetet. Mivel más arc, jelölt nemigen mozog a keszthelyi MSZP háza táján, így inkább ő lehet a helyi megváltó, ha... Ha végül ők kapják a keszthelyi körzetet.

Mert azért Mohácsi József vagy más megváltó indítása olyan valószínűtlen, mint abban bízni, hogy még ott lehetünk az oroszországi foci vb-n. Így marad a vendéglátásban dolgozó Brunner, aki szerint Keszthely, the best hely és Keszthely többet érdemel. De hogy mit és hogyan, azt évek óta nem sikerül megfogalmazniuk.

Ennyi százalékot hozhat a személye: 1%
Ennyi százalékot hozhat az MSZP: 7-8%
Ennyi százalékot kaphat tavasszal a koordinált indulással: 15-16%

Amennyiben a keszthelyi körzetet a DK kapja…

DK: Kovács Viktória (százalékos esély a jelöltségre: 100% - nem hivatalos, a BNY.blog tippje)

5.png

Ha újra a Demokratikus Koalíció viszi a keszthelyi választókörzetet, akkor szinte biztos, hogy ő lesz a képviselőjelölt. Noha hivatalosan és fellelhetően még csak az országos listájuk 22. helyén találkozni Kovács Viktória nevével, nagy összegben fogadnánk a jelöltségére.

Négy éve a balszerencsés balos összefogósdi révén is Keszthelyt dobta nekik a gép (és Mesterházy Attila MSZP-je), ahol az addig, majd a kampány alatt és az után is az ismeretlenségbe burkolódzó nyugdíjas rendőrt, Szermek Zsoltot indították. Az elmúlt négy évben azonban sikerült nekik egy komolyabb és agilisabb helyi politikust kinevelniük Kovács Viktória személyében. A keszthelyi önkormányzati képviselő szinte mindenben toronymagasan felülmúlja Szermeket, de Keszthelyen és környékén általában ez is kevés szokott lenni.

Mert a kevésbé ismert (nem keszthelyi vagy környéki származású), törtető arcokat egy Gyurcsány-bélyeggel kevesen tudják és fogják elfogadni még a baloldalon is. Mindezek ellenére sok helyi üggyel szerepel a médiában a DK feltételezett jelöltje, az üdvösséghez azonban ez nem lesz elég, még a szocik támogatásával sem.

Ennyi százalékot hozhat a személye: 2%
Ennyi százalékot hozhat a DK: 7-8%
Ennyi százalékot kaphat tavasszal a koordinált indulással: 16-18%

Együtt: Molnár Tibor (százalékos esély a jelöltségre: 50% - nem hivatalos, a BNY.blog tippje)

1.png

Az Együtt szerepe duplán érdekes a baloldali ellenzéki oldalon. Egyrészt a baloldali koordinált indulás jegyében és az általuk kidolgozott választási koncepció szerint lemondtak Keszthelyről a DK javára, másrészt egyetlen hadra fogható helyi jelöltjüket is egy másik megyében indítanák.

Az önkormányzat helyett évek óta csak az utcán tud politizálni Keszthelyen az Együtt. Bajnai ex-pártjának helyi Jedi lovagja, Molnár Tibor, aki több helyi ügyet, botrányt is országos szintre emelt az elmúlt években. Épp ezért is meglepő, hogy az Együtt nem itt, hanem a tapolcai körzetben akarja őt indítani. (Igaz, ő sem keszthelyi születésű, de talán már többet élt itt, mint nem.)

Helyette Kárász Márton szerepel a párt még júniusban közzétett jelölti listáján. De oly nagyon neki sem kell izgulnia, mivel az Együtt a koordináció jegyében Keszthelyen a DK javára mondana le a jelöltállításról. De az is igaz, hogy Molnár pártja még egy ellenzéki tömörüléssel sem hozott össze választási együttműködést. Bár a következő napokban ez még változhat.

Amennyiben valamilyen csoda folytán mégis csak ők képviselnék a baloldali ellenzéket a térségben, akkor Molnárnak lenne esélye a sikeresebb szereplésre a párttársával szemben.

Ennyi százalékot hozhat a személye: 3%
Ennyi százalékot hozhat az Együtt: 1-2%
Ennyi százalékot kapna tavasszal a koordinált indulással: 16-18%

Momentum: Elekes István (százalékos esély a jelöltségre: 100% - már hivatalos)

4.png

A Momentumot a budapesti olimpia kigolyózása óta megváltóként várják vidéken. Ezek a várakozások általában az első személyes találkozásig szoktak működni. Mert akkor kiderül, hogy csak menő dizájnnal megtámogatott fiatalos körmondataik és frappánsabb közhelyeik vannak, no meg a Momentum elnökségét sokszor jellemző határozott (erőszakos) stílusuk.

Hogy vidéken, konkrétan Keszthelyen és környékén miért választanák őket az emberek, még nem tisztázott. A jelöltjük mindenesetre az a cserszegtomaji Elekes István lesz, aki eddig csak a Keszthely és Cserszeg közé meg nem épített körforgalomért tüntetget. No, meg Cserszegtomaj polgármestere lenne mindenáron. Akár egy momentumos jelöltség árán vagy annak a segítségével. De a realitásnál maradva ez egyelőre szép álomnak tűnik mindkét fél részéről.

A Momentum tavaly egy elég vaskos választási programmal állt elő, amelynek megvalósulása esetén egészen biztosan a helyiek életén is javíthatnak akár egy körforgalomnak és még sok másnak is köszönhetően. Azonban sanszos, ha nagy földindulás vagy valami csoda nem történik, 2018 Keszthelyen nem a Momentumról fog szólni. Főleg azért sem, mert egyedül tervezik az indulást, a Fidesz által megrajzolt rendszerben pedig úgy nem teremhet nekik babér.

Ennyi százalékot hozhat a személye: 0%
Ennyi százalékot hozhat a pártja: 1-2%
Ennyi százalékot kaphat tavasszal: 1-2%

LMP: Németh Áron Csaba (százalékos esély a jelöltségre: 50% - nem hivatalos, a BNY.blog tippje)

2.png

Országosan mostanában feljövőben van az LMP, ami Keszthelyről egyáltalán nem mondható el. Mert ha itt is feljövőben lenne ez a politikai formáció, akkor se lenne sehol, mivel a városban évek óta nem létezik az évek óta önmagát és politikai helyét kereső párt.

Választási kampányok idején - talán az átszállások vagy a pihenők miatt – olykor-olykor Keszthelyre is idetévedt egy-egy országos ismertségű politikusuk, ám a helyi jelöltjük, a 2010-ben és 2014-ben is indított hitoktató végzettségű ortopédtechnikai asszisztens politikailag a vérciki kategóriát jelentette. Indulásuk már csak azért is érdekes lenne, mert az elmúlt 10 évben jóformán egyetlen egy helyi ügyben sem szólaltak meg se pro, se kontra. Működő és egyáltalán valódi alapszervezet nélkül 2018-ban sem lehet hiteles jelöltet állítani, de még keresni sem.

Nagy valószínűséggel tavasszal egy Keszthelyre ejtőernyőztetett jelölt lesz, ha lesz. De persze helyben is találhatnak valakit, mondjuk a telefonkönyvből vagy a Facebookról. Vagy Németh Áron Csabát indítják újfent. Akármelyik variációt is választják, ajánlást kell majd gyűjteniük, ami aktivisták nélkül elég meredek vállalkozás lesz. Úgyhogy, ha akad is egy szerencsés jelöltjük, nagy valószínűséggel minimális vizet zavar majd és az országos átlagot sem hozza.

Ennyi százalékot hozhat a személye: 0%
Ennyi százalékot hozhat a pártja: 3-4%
Ennyi szavazatot kaphat tavasszal: 3-4%

Plusz a maradék:

A megmaradó pár százalékon osztozhatnak - ha újra lesznek - a kamupártok, akik a belengetett állami támogatásért állhatnak össze és kereshetnek helyi madarakat 2014-hez hasonlóan némi fejpénzért cserébe.

Amennyiben a Kétfarkú kutya párt csak annyira veszi komolyan magát, hogy elinduljon, akkor 1 százalékot talán ők is megcsíphetnek, ami szintén a semmihez és még a szép halálhoz sem lesz elegendő.

A Párbeszéd politikusai a pártalakításuk óta - cseppet cinikusan mondva - talán még Zalában sem jártak. Így az, hogy az MSZP-vel közösen vagy külön szerepelnek, itt nem oszt, nem szoroz. (Annyiban mégis, ha közös listát állítanak a szocikkal és nem érik el a 10%-ot, mindketten kihuppannak a parlamentből.)

Ez most a helyzet. Azaz a jelen állás és erőviszonyok szerint Manninger NER-társ behúzza az 5. ciklusát is a kettes számú zalai választókörzetben, ha... 

Nem sok ha van. Csak ha valami nagy földindulás nem lesz, vagy valami orbitális botrány elő nem kerül a Fidesznél. Vagy ha 16 év után végre frissítenének a térségben élő választók.

Ez az elemzés szubjektív, az előző évek választásainak helyi lélektanát és azok eredményeit is figyelembe vette. Ha még lesznek további koordinált jelöltállítások vagy más jelöltek tűnnek fel vagy épp el, azok nyilván új helyzetet és esélyeket teremthetnek. Ugyanakkor ha minden induló párt és formáció részéről meglesznek a hivatalos jelöltek, egy újabb elemzéssel jelentkezünk.

(A képek a politikusok hivatalos és nyilvános Facebook-oldalairól valók.)

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoninyugat.blog.hu/api/trackback/id/tr2513546659
süti beállítások módosítása