Balatoni Nyugat

Ilyen Keszthelyt szeretnétek – 1. rész

Minden, ami jó a városban

2018. július 02. - balatoninyugat

Egy éve tettük fel azt az egyszerű kérdést: milyen legyen Keszthely? Kérdőívünkben arra kerestük a választ, milyen várost szeretne az, aki itt él vagy élt korábban. Nos, igen, nem kapkodtuk el, de végül sikerült kiértékelni a beérkezett, több mint félezer (544 db) kérdőívet, így most összegezzük a válaszokat. Háromrészes cikksorozatunkban először azt mutatjuk meg, mit szerettek igazán a városban.

bny-blog-krdv-1.png

Mi volt az elmúlt évek keszthelyi sikersztorija? A város melyik részét szeretjük a legjobban? Mik Keszthely előnyei? Hol szeretünk a leginkább bandázni? Az ezekre adott válaszokat gyűjtöttük össze.

Az elmúlt 10 év legsikeresebb keszthelyi fejlesztése…

Hajszállal a Balaton-part győzött (a válaszadók 37,3%-a szerint), a „nem volt ilyen” válasz előtt (a válaszadók 37,1%-a gondolta így). A bronzérmet az elég vegyes megítélésű főtér nyerte (20,4%).

A Balaton-part valóban sokat fejlődött az ezredforduló óta, de csupán egy erős átlagos minőséget tud nyújtani még a közelmúltbeli fejlesztésekkel (vízi játszópark, parkosítás, szobrosítás, gördeszkapálya) együtt is. Ha megnézzük a füredi sétányt, ahol a jó ízlés és az európaiság rendszeresebb vendégek, érthető a hiányérzet. Ugyanakkor a parti hoteltorzók is el fognak tűnni Magyarország kedvenc és önerőből sikeres vállalkozó családjainak köszönhetően. A Libáson is nagyívű fejlesztések mehetnek végbe, így még az is emelheti a part fényét.

De kapott még elismerő említést a kastély (köszönhetően az állampártbarát vezetésnek és így az odaáramoltatott pályázati milliárdoknak), a keszthelyi kerékpárutak, de a Fodor utcai biomassza kazánt is az elmúlt 10 év legnagyobb durranásának gondolta valaki.

A város kedvenc része…

Nem meglepetés, itt is a Balaton-part lett toronymagasan (64,7%) a befutó a kastélypark (39,3%) és a fenyves allé (27,8%) előtt. Érdekesség, hogy a pavilonsort kétszer annyian (12,5%) szeretik, mint a főtéri Festetics-szobrot (6,3%), míg a kedvencek közé befért még a nyugati városrész és a Balaton-parti focipálya is.

Jól látszik, Keszthely minden szegmensében van valami értékes vagy kedves, ami szerethető. És mivel a part a legkedveltebb, talán ennek a fejlesztésére, minőségére kellene a legjobban odafigyelni, különösen a kiemelt szezonban.

Itt találod a várost…

Leginkább a Balaton-parton (mily meglepő :) ) fordul elő a megkérdezett keszthelyiek több mint 80 százaléka (81,4%), ha az idejük engedi. A kávézók és a kulturális helyek következnek a sorban (26,1 és 22,8%-okkal), de azért több igényes helyre is vágynának a 40 fölöttiek, derült még ki a kérdőívre adott válaszokból.

Ezzel domborít Keszthely…

A válaszok 71,5 százaléka szerint a Balatonnak köszönheti legnagyobb vonzerejét a város. Történelmi múltja (21,1%) és kulturális adottságai (5,5%) is említésre méltó, ahogy a környező „hegyek”, tájak és természetesen nem utolsó sorban a kastély is.

Jól látszik, Keszthely nem tud meglenni és győzni a Balaton nélkül. Épp ezért merész és naiv vállalkozás, ha csak erre az egy lábra épít a város és szinte csak szezonálisan. Talán a közeljövő hotelfejlesztései erősíthetik a város vonzerejét, bár ehhez sürgősen fel kell zárkóznia a helyi cégeknek, éttermeknek, szolgáltatóknak is. Hogy miért? Részben kiderül a kérdőíves sorozatunk második részéből, amiben azokat a válaszokat elemeztük ki, mivel nem igazán elégedettek a városban élők.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoninyugat.blog.hu/api/trackback/id/tr7814087781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása