Balatoni Nyugat

Ilyen Keszthelyt szeretnétek

Min kellene változtatni, hogy a város jobb hely lehessen?

2018. július 05. - balatoninyugat

Jó most élni Keszthelyen? Miért igen vagy miért nem? Mi hiányzik a városból, mi kellene ahhoz, hogy felzárkózzon például Balatonfüredhez? Vagy már minden megvan a boldogsághoz? Ezekre kerestük a válaszokat ebben a kérdőívünkben. Az összegezés után egy teljes cikkben gyűjtöttük össze, hogy mi az, ami jó és mi az, ami rossz a városban a megkérdezettek szerint.

bny-blog-krdv-4.png

A kérdőívünkről számokban:

  • Felmérésünk 2017. június 15. és 2017. július 9. között készült nem reprezentatív mintán.
  • Online terjesztettük a blog Facebook-oldalán és a Facebookon hirdettük is a Keszthelyen élők körében.
  • Ezen időszak alatt 544-en töltötték ki a kérdőívet.
  • A válaszolók többsége nő, a kitöltők közül a legtöbben 26 és 45 év közöttiek voltak.
  • A válaszadók több mint 40 százaléka mindig is Keszthelyen élt, 16 százalékuk korábban élt a városban, de már elköltözött, míg közel 33 százalékuk előzőleg máshol lakott, de most Keszthelyen.
  • Majdnem minden második válaszoló árulta el, melyik részén lakik a városnak. A többség a nyugati részről és a belvárosból töltötte ki a kérdőívünket.

Köszönjük szépen a kérdésekre szánt perceket és persze köszönjük a kiértékelésre szánt türelmet is

bny-blog-krdv-1.png

Az elmúlt 10 év legsikeresebb keszthelyi fejlesztése…

Hajszállal a Balaton-part győzött (a válaszadók 37,3%-a szerint), a „nem volt ilyen” válasz előtt (a válaszadók 37,1%-a gondolta így). A bronzérmet az elég vegyes megítélésű főtér nyerte (20,4%).

A Balaton-part valóban sokat fejlődött az ezredforduló óta, de csupán egy erős átlagos minőséget tud nyújtani még a közelmúltbeli fejlesztésekkel (vízi játszópark, parkosítás, szobrosítás, gördeszkapálya) együtt is. Ha megnézzük a füredi sétányt, ahol a jó ízlés és az európaiság rendszeresebb vendégek, érthető a hiányérzet. Ugyanakkor a parti hoteltorzók is el fognak tűnni Magyarország kedvenc és önerőből sikeres vállalkozó családjainak köszönhetően. A Libáson is nagyívű fejlesztések mehetnek végbe, így még az is emelheti a part fényét.

De kapott még elismerő említést a kastély (köszönhetően az állampártbarát vezetésnek és így az odaáramoltatott pályázati milliárdoknak), a keszthelyi kerékpárutak, de a Fodor utcai biomassza kazánt is az elmúlt 10 év legnagyobb durranásának gondolta valaki.

A város kedvenc része…

Nem meglepetés, itt is a Balaton-part lett toronymagasan (64,7%) a befutó a kastélypark (39,3%) és a fenyves allé (27,8%) előtt. Érdekesség, hogy a pavilonsort kétszer annyian (12,5%) szeretik, mint a főtéri Festetics-szobrot (6,3%), míg a kedvencek közé befért még a nyugati városrész és a Balaton-parti focipálya is.

Jól látszik, Keszthely minden szegmensében van valami értékes vagy kedves, ami szerethető. És mivel a part a legkedveltebb, talán ennek a fejlesztésére, minőségére kellene a legjobban odafigyelni, különösen a kiemelt szezonban.

Itt találod a várost…

Leginkább a Balaton-parton (mily meglepő :) ) fordul elő a megkérdezett keszthelyiek több mint 80 százaléka (81,4%), ha az idejük engedi. A kávézók és a kulturális helyek következnek a sorban (26,1 és 22,8%-okkal), de azért több igényes helyre is vágynának a 40 fölöttiek, derült még ki a kérdőívre adott válaszokból.

Ezzel domborít Keszthely…

A válaszok 71,5 százaléka szerint a Balatonnak köszönheti legnagyobb vonzerejét a város. Történelmi múltja (21,1%) és kulturális adottságai (5,5%) is említésre méltó, ahogy a környező „hegyek”, tájak és természetesen nem utolsó sorban a kastély is.

Jól látszik, Keszthely nem tud meglenni és győzni a Balaton nélkül. Épp ezért merész és naiv vállalkozás, ha csak erre az egy lábra épít a város és szinte csak szezonálisan. Talán a közeljövő hotelfejlesztései erősíthetik a város vonzerejét, bár ehhez sürgősen fel kell zárkóznia a helyi cégeknek, éttermeknek, szolgáltatóknak is. Hogy miért? Részben kiderül a kérdőíves sorozatunk második részéből, amiben azokat a válaszokat elemeztük ki, mivel nem igazán elégedettek a városban élők.

Erre várnak a városban a legjobban…

Mindent elárul, hogy az első helyen több munkahelyre vágynának a helyiek (a válaszadók 65,6%-a szerint), minden második keszthelyi (legalábbis nem reprezentatív felmérésünk alapján) több szórakozási lehetőséget szeretne, még több zöldre pedig a válaszadók 41,5%-a vágyik.

Ki kell emelni a babások (18,4%) és a kutyások (15,3%) óhaját is, akik több baba-, illetve kutyabarát helyet szeretnének. Utóbbi azóta részben teljesült (a Helikon Parkban változtattak át egy használaton kívüli teniszpályát kutyaparkká) és talán még fog is a város jövőbeni fejlesztései kapcsán.

bny-blog-krdv-2.png

Az elmúlt 10 év legnagyobb kudarca…

Nem, nem a főtér és nem is a rossz közlekedés. Válaszadóink 62,3 százaléka szerint a város legnagyobb baja, hogy nem képes itt tartani a fiatalokat. Noha ezért részben lehet csak elverni a port a helyi önkormányzaton, sok tényezőn múlik ennek a megoldása. (Keveseket vigasztalhat, hogy azért sok kisváros is hasonló problémákkal küszködik évek óta.)

Ugyanakkor a rossz belvárosi közlekedés sem sikersztori, a válaszadók 61,8 százaléka voksolt erre. Aki nem Keszthelyre születik, annak komoly kihívás átjutni a városon, ha nem akar a kerülő utakon menni, lévén itt lenne dolga. Ha erre még egy útlezárós sporteseményt is hozzácsapunk (amiből szerencsére egyre több van Keszthelyen -  a szerencse itt a hírverő sporteseményre vonatkozik), akkor még a helyieknek is meggyűlik a bajuk eljutni akár csak a szomszédos utcába is.

A város öregedése kapta a blama bronzérmet (42,1%), a főtér felújítása, pedig szintén hazavihetett 36,8 százaléknyi keserű voksot. A hatalmas kőtengeren hamarosan újabb fák és zöldfelületek jelenhetnek meg, talán belátták a megrendelők, hogy a térkövek kevés árnyékot adnak.

Említsük meg az örök optimistákat is, a válaszadók 2,4 százaléka szerint nem volt az elmúlt 10 évben kudarc Keszthelyen. És ne menjünk el az említés szintjén előkerülő vélemények mellett sem. Volt, aki a városmarketing hiányát rótta fel (ezen a téren is történt tavaly óta előrelépés), más szerint a „várost a Fidesz kezére adták” (ez nem változott, sőt), szinte ugyanezt írta, mondta egy másik válaszadó, aki szerint politikai alapon árusították ki Keszthelyt. Ezekkel, a sajtóhíreket olvasva, nem igazán lehet vitatkozni. De volt, akinek az fájt a legjobban, hogy nincsenek nagyobb cégek, egy másik válaszadó szerint pedig maga az önkormányzat volt a legnagyobb kudarc az elmúlt 10 évben.

Ezek hiányoznak a legjobban Keszthelyről…

Hát, persze hogy a mozi. Tízből nyolc válaszadónak (80,5%) hiányzik ez a fajta szórakozási lehetőség a városból. Pedig volt a városban, csak tornatermet építettek belőle. Mint látszik, igény volna rá. Hévízen volt, így van is mozi.

A második helyen az élményfürdőt jelöltétek (45,8%), míg majdnem ennyien (43,6%) szeretnétek egy többfunkciós sportközpontot. Utóbbi talán épül valamikor tao-pénzekből és állami kegyből fapadosan és túlárazva, ahogy errefelé szokás.

Az ipari parkra is a válaszadók több mint negyede (27,8%) voksolt, 5,5 százalékotok pedig akár viccből, akár komolyan, de egy új focistadionnak örülne a leginkább.

A voksot kapott ötletek, fejlesztések között több érdekesebbet is találni: több női konditeremre, állandó színházi társulatra, több jó pályázatíróra (mintha csak ezen múlna, mi jöhet a városba és mi nem) is vágynak egyesek Keszthelyen, ahogyan jobb játszóterekre, kiváló éttermekre, uszodára és innovációra is. De a kertmozi is szerepel a városban élők listáján, ahogyan wellness szállodát és következetes városfejlesztést is kaphatnak. Előbbire korábban lesz esély.

Ennyire elégedett Keszthely az elmúlt 10 év városvezetésével…

Tízből három válaszadó szerint nagyon nincs megelégedve azzal, ami 10 éve városvezetés címen folyik Keszthelyen. A válaszadók 4,6%-a lehet a legboldogabb, mert ők mindennel meg vannak elégedve, ami a Fő tér 1. szám alól ráömlik a városra. A válaszadók 60,3 százaléka pedig látott jó, de rossz dolgokat is.

Kétségtelen, masszív hiányérzete van annak, aki szereti Keszthelyt és mer nyitott szemmel és szívvel is élni a városban, noha történtek jó dolgok is az elmúlt években (még ha ezekből is van a legkevesebb). Az épp regnáló városvezetés (2006 óta ugyanaz a politikai színezet) amellett, hogy igyekszik politikailag túlélni és megfelelni a felsőbb elvárásoknak, valamint teret engedni bizonyos körök befolyásának, évek óta nem képes túllépni saját árnyékát. Noha a közelmúltban kétségkívül történtek lakosságbarát, úgymond szexi döntések, fejlesztések, ezekkel egyre kevésbé lehet megfogni és megtalálni a helyi közösségeket, itt tartani a fiatalokat. 

Ezen múlhat, hogy Keszthely sikeres legyen…

Úgy tűnik, jó ötletekből van hiány a városban, mivel ebből szeretnének sokkal többet a válaszadók (65,4%). De több munkahelyre (56,6%) és több fiatalra (49,4%) is szükség lenne. A válaszadók 40,4 százaléka viszont egy új városvezetéstől várná a sikert.

De volt, aki kevesebb korrupciót, észszerűbb, politikai pártoktól független városvezetést kívánna, mások pedig a több embert vonzó programoktól várnák Keszthely felvirágzását.

bny-blog-krdv-3.png

Ezzel tennétek Keszthelyt jobb hellyé…

Itt azt kérdeztük, személy szerint mivel segítenétek a városon, hogy az egy sokkal jobb hely lehessen. A válaszadók 2/3-a (67,8%) egyedi ötletekkel segítene (hogy mikkel, akár itt is meg lehet osztani), munkahelyteremtésre 58,5 százaléknyi válasz érkezett, míg a válaszadóink 35,1%-a aktívan részt venne a helyi közélet alakításában. (Hajrá!)

De szebbé, tisztábbá és gondozottabbá is tennék a várost (a közelmúltbeli szelektív szigetes állapotok után mi más lehetne erre is mondani, mint hogy hajrá!) Említést kapott még, hogy legyen együttműködés a Georgikon Karral, legyen mozi, jöjjenek multik és legyen gyorséttermek.

A választások befolyásolhatják, milyen lesz Keszthely?

A 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választásokra, pontosabban azok Keszthelyre gyakorolt hatására kérdeztünk rá. A válaszadók 63,8%-a szerint nem lesz változás, 24,6 százalékuk, talán az optimista ellenzékiek szerint pedig igen, hozhat változást egy, a mostanitól más színezetű városvezetés.

Ugyanakkor olyan válaszok is érkeztek, miszerint egy fiatal, 40-es ambiciózus, lelkes, karakán és kreatív, nem pénzéhes, üzletember lenne jó Keszthely polgármesterének. Nos, a 2018-as választás már elmúlt, ott döntött a város és a térség, a polgármestert és a testületet 2019-ben lehet lecserélni. Már, ha tényleg ezen múlik.

copy_of_copy_of_copy_of_bny-kerdoiv-vege.png

Vagy min múlik? Elmondanád? Megosztanád? Van egy remek ötleted, amitől jobb lehet a város? Lenne kedved aktívan belefolyni a város életének formálásába? Beszéljük ki, beszéljük meg, hogyan tennéd. Ehhez a közös gondolkodáshoz létrehoztuk a Facebookon a Balatoni Nyugat blog alkotóműhelyét (ez egy zárt csoport, annak a tartalma egyelőre azok között marad, aki oda csatlakozik), ahova szeretettel és tisztelettel várjuk mindazokat, akik lehetőségeikhez mérten (ötletekkel, önkéntes munkával, stb.) szeretnék egy jobb hellyé tenni Keszthelyt. Mi már ott vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoninyugat.blog.hu/api/trackback/id/tr8314092167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása